Využití prediktivní analýzy dat při predikci Cash Flow a její začlenění do podnikového reportingu - Jirásek, Jan (2021)
Hlavním cílem této práce je potvrdit hypotézu, že lze využít prediktivní analýzu a tvorbu predikčních modelů využívajících metod strojového učení pro predikci podnikového cash flow a následně začlenit predikované hodnoty do podnikového reportingu. Prvním z dílčích cílů je s využitím aplikace RStudio a programovacího jazyku R vytvořit řadu různých predikčních modelů a vyhodnotit pomocí které z metod strojového učení je dosahováno nejnižší chybovosti predikce. Druhým dílčím cílem prezentovat způsob, jakým lze vítězný model nasadit do produkčního prostředí a jak technicky zahrnout výsledky predikce po podnikového reportingu. Třetím dílčím cílem zopakovat předchozí proces za využití data science a machine learning platformy, konkrétně služby Azure Machine Learning od společnosti Microsoft. V závěru práce jsou oba přístupy porovnány. Výsledkem práce je funkční prototyp řešení pro predikci podnikového cash flow a začlenění výsledků predikce do podnikového reportingu.