Optimalizace rozvozu dopravní společnosti - Tichá, Tereza; Hanousek, Jakub; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem distribučních a rozvozních úloh, to jsou úlohy, které si lze lépe představit pomocí grafu. Konkrétně je práce zaměřena na praktickou aplikací rozvozní úlohy s homogenním vozovým parkem na reálná data společnosti. Podstatou této úlohy je nalézt optimální trasu rozvozu, aby bylo každé místo navštíveno právě jednou a byly splněny všechny předem známe požadavky každého zákazníka neboli místa. Zároveň musí být cesta naplánována tak, aby nebyla překročena kapacita vozidla a trasa byla realizovaná s minimálními náklady. Cílem práce je navrhnout optimální cestu rozvozu dopravní společnosti pro 16 čerpacích stanic sítě OMV a SHELL v Praze. K nalezení optimální trasy je použit optimalizační software MPL for Windows a dvě heuristické metody konkrétně metoda nejbližšího souseda a metoda výhodnostních čísel. Optimální řešení z MPL je poté porovnáno s výsledkem z heuristických metod, které poskytují ne zcela optimální řešení, ale v některých případech neexistuje jiná možnost, jak danou úlohu vyřešit.
Vedoucí práce: Jakub Hanousek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses