Strategická analýza vnějšího okolí SK Slavia Praha - fotbal a.s. - Takáč, Daniel (2021)
Cílem této bakalářské práce je prostřednictvím metod strategické analýzy zmapovat vnější okolí fotbalového klubu SK Slavia Praha - fotbal a.s., identifikovat příležitosti a hrozby pro klub a na základě nich navrhnout strategická doporučení. Práce je rozdělena na teoreticko-metodologickou část a praktickou část. Teoreticko-metodologická část se nejprve věnuje profesionálním sportovním klubům, jejich produktům a cílům. Představen je taktéž teoretický rámec financování fotbalového klubu. Dále jsou popsány pojmy strategického řízení a strategické analýzy a na závěr jsou představeny jednotlivé metody pro analýzu okolí. V praktické části je představen fotbalový klub a je přiblíženo financování fotbalových klubů v České republice. Následně jsou aplikovány metody strategické analýzy, kterými jsou analýza PESTLE, analýza konkurence, modifikovaný Porterův model a analýza zájmových skupin. Na základě těchto metod jsou identifikovány příležitosti a hrozby, ze kterých vyplývají závěrečná doporučení.