Provoz technologie blockchain ve finančním sektoru - Pospíšil, Marek; Karkošková, Soňa; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato diplomová práce se věnuje tématu provozu technologie blockchain ve finančním sektoru. Práce se nejprve zaměřuje na popis základních pojmů jako je definování pojmu blockchain, kryptografie, peer-to-peer síť či chytré kontrakty. Následně je popsána historie této technologie zahrnující její vývoj v minulé dekádě a posléze nastíněn možný budoucí rozvoj. V další části je rozebrána problematika databázových systémů, diferenciace oproti kryptoměnám či algoritmy blockchainu. Hlavní částí práce je poté popsání možného uplatnění blockchainu ve finančním sektoru, kde jsou popsány jednotlivé případy užití, provoz bankovních systémů či ochrana digitální identity v bankovních systémech a blockchain technologie. Hlavním cílem práce je provedení analýzy využití technologie blockchain ve finančním sektoru pomocí kombinace kvalitativního a kvantitativního výzkumu. V rámci kvalitativního průzkumu je uplatněna metoda polostrukturovaného rozhovoru a kvantitativní průzkum je realizován pomocí dotazníkového šetření. Výsledkem průzkumů bylo zjištění, že se blockchain v bankovních institucích působících v České republice v hojném počtu nevyužívá, a tak byla nalezena pouze jedna platforma využívající prvky blockchainu.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses