Soukromí uživatelů v online prostředí - Malcová, Kateřina; Sigmund, Tomáš; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá tématem chování a soukromí uživatelů v online prostředí. Hlavním cílem práce je právě analýza chování, konkrétně na sociálních sítích s ohledem na soukromí uživatelů. V chování budou hledány možné souvislosti mezi sdílením a vybranými faktory, které sdílení mohou ovlivňovat. Teoretická část je zpracována rešeršní metodou se zaměřením na související témata. Narušení soukromí vede často k problémům s formováním identity. Tomuto tématu je věnována první kapitola, včetně definování reálné i digitální identity. Dále je popsáno online prostředí, ve kterém se vše odehrává a sběr dat o uživatelích, které může být také formou narušení soukromí. Ve třetí kapitole jsou popsána možná rizika s ohledem na soukromí a soukromá data uživatelů, se kterými se nejčastěji mohou setkat. Tato rizika jsou doplněna o možné způsoby, jak jim předcházet nebo případně je alespoň minimalizovat. V závěru teoretické práce jsou popsány související teorie jako privacy paradox, který popisuje rozpor mezi vyjádřenými obavami o soukromí a chováním v online prostředí, a privacy calcucus, který přibližuje proces rozhodování při sdílení. Výzkumy se tímto tématem již nějakou dobu zabývají, výsledky však nejsou zcela jednoznačné. Teoretická část práce tvoří rámec pro praktickou, která se snaží prozkoumat oblast soukromí uživatelů. Na základě dostupné literatury byly stanoveny výzkumné otázky zaměřené na ovlivňující faktory při sdílení na sociálních sítích. Realizovaným výzkumem bylo rozšířeno zkoumání v této oblasti a výsledky mohou sloužit jako podklady pro další analýzy. Ze zjišťovaných faktorů však bylo možné potvrdit pouze vliv ostatních uživatelů na důvěru jednotlivce k poskytovateli. U dalších definovaných faktorů nebyl na intenzitu sdílení prokázán statisticky
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses