Architektura řešení pro model dluhového kapitálového trhu založeného na technologické platformě blockchain - Vondrová, Iva; Kučera, Jan; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tématem této diplomové práce je blockchain a jeho využití na trhu dluhového kapitálu. Diplomová práce se zaměřuje na návrh architektury Proof of Concept (PoC) řešení. Blockchain patří mezi často zmiňované trendy na poli informačních technologií. Problematika decentralizovaných řešení je aktuálně velmi diskutovanou otázkou. V rámci této práce je nejprve na obecné úrovni popsáno, co je blockchain, jaké jsou jeho vlastnosti a principy fungování. S ohledem na konkrétní případ užití dochází ke specifikování trhu dluhového kapitálu a představení fintechu. V dalších částech této práce jsou definovány požadavky, které řešení založené na blockchainové platformě, musí splňovat. Tyto požadavky jsou kategorizovány dle dimenzí vycházejících z metodiky MMDIS. Na požadavky navazuje představení architektury PoC řešení. Architektura řešení je představena na pomezí Enterprise a Solution architektury. Detailní návrh technického řešení není předmětem této práce. Definované požadavky a návrh architektury jsou následně validovány s odborníky z praxe. V závěru práce jsou získané poznatky o požadavcích, architektuře a podmínkách splnění v praxi shrnuty. Závěr práce zároveň obsahuje možná rozšíření práce.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses