Způsobují mladší řidiči více pojistných událostí? - Bílý, Martin; Čihák, Jakub; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá osobnostními faktory a vlastnostmi vozidla, které mohou ovlivňovat vznik dopravní nehody. Přínosem práce je výstup z analýzy těchto faktorů, které byly zkoumány na datech pojišťovny z České republiky v letech 2015-2019. Přidanou hodnotou je bezesporu variace exogenních proměnných, které nejsou z běžných statistik dopravních nehod dostupné. Stavebním pilířem této práce je klasická logistická regrese pro binární endogenní proměnnou, ve které je zahrnut věk a bonus za bezeškodní průběh řidiče. Dále je analyzován vliv typu pojištění, výkonu, hmotnosti, stáří a účelu použití vozidla. Výsledky tohoto modelu ukazují jasnou negativní korelaci mezi věkem, bonusem a stářím vozidla na vznik pojistné události z pojištění vozidel. Naproti tomu výkon, hmotnost a účel použití vozidla a dále havarijní pojištění ukazují jasnou pozitivní korelaci na pojistné události. Výsledky také naznačují, že averze k riziku roste s přibývajícím věkem. V tomto směru je také možné vidět, že výše bonusu souvisí se zkušenostmi řidiče, ale může být také ovlivněna vztahem k riziku daného řidiče.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses