Data mining na dátach Kickstarter - Sadecká, Mária (2021)
Táto bakalárska práca sa zaoberá data miningom, čiže detailnou analýzou reálnych dát, ktorá je vykonaná pomocou hľadania odpovedí na zvolené analytické otázky. Dataset pochádza z webovej stránky Kaggle.com a popisuje projekty z platformy Kickstarter. Vybrané dáta sú analyzované v systéme LISp-Miner. Práca sa delí na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti sa nachádzajú základné informácie o dobývaní znalostí z databáz (DZD) a data miningu, ktorý je súčasťou tohto procesu. Ďalej sú v tejto časti predstavené definície a história DZD a je bližšie predstavená metodika CRISP-DM a jej kroky, ktorými sa riadi aj spracovanie praktickej časti. V teoretickej časti je tiež popísaná pôvodná česká metóda GUHA, ktorá sa používa na exploračnú analýzu dát. Procedúry GUHA sú implementované v systéme LISp-Miner, v ktorom je vypracovaná analýza. V neposlednej rade sa v tejto časti nachádza aj popis systému LISp-Miner. V praktickej časti sú aplikované kroky DZD na vybraných dátach (od výberu dát až po interpretáciu výsledkov analýzy). Táto časť je vypracovaná v systéme LISp-Miner pomocou procedúr 4ft-Miner, CF-Miner, SD4ft-Miner, ktoré implementujú rovnomenné GUHA-procedúry. Pomocou vymenovaných procedúr sú riešené naformulované analytické otázky. Postup riešenia je detailne popísaný. Na záver sú výsledky a priebeh analýzy zhrnuté vrátane vyhodnotenia splnenia cieľov. Sú spomenuté aj problémy, ktoré sa počas práce objavili.