Ochrana soukromých dat na sociálních sítích - Talašová, Ivana (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na výzkum povědomí uživatelů Facebooku o bezpečnosti osobních údajů a obsahu smluvních podmínek Facebooku. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy týkající se tohoto tématu. Poukazuje na rizika a nebezpečí, která hrozí osobním údajům v prostředí sociálních sítí. Zmíněna je také příslušná legislativa a doporučení pro uživatele, jak se co nejvíce vyhnout zmíněným nebezpečím. Jako součást ochrany osobních dat se dají považovat i smluvní podmínky služeb, které jsou do práce zahrnuty spolu s důvody, proč je uživatelé nečtou a s popsáním částí, které by měly nebo musí obsahovat. Následně jsou popsány a zhodnoceny smluvní podmínky a zásady použití dat Facebooku. Cílem praktické části je výzkum povědomí uživatelů o ochraně soukromých dat na Facebooku, zda jsou si vědomi toho, co obsahují smluvní podmínky a zásady používání dat, a jaký mají na dokumenty názor. Toho je dosaženo dotazníkovým šetřením rozebraným v praktické části.