Návrh BI řešení pro společnost RŽD - Privalikhin, Nikita (2021)
Hlavním cílem této práci je analýza informačního a tržního prostředí státní akciové železniční společnosti „Rossijskije železnyje dorogi“ (RŽD) a návrh konkrétních BI řešení s ohledem na strategické cíle společnosti a její problémy. Pro naplnění stanoveného cíle jsem použil veřejně dostupné zdroje informací o společnosti a o dopravním trhu Ruské federace. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části se čtenář může dozvědět o situaci na dopravním trhu Ruska, o jeho charakteristice a jeho problematice. Dále obsahuje analýzu společnosti RŽD, konkrétně její struktury, ale také postavení na trhu a aktivity. V praktické části je představen návrh BI řešení pro společnost vyplývající z identifikovaných problémů v teoretické části a jejích požadavků. Jsou zde uvedeny použité dimenze a ukazatelé, které jsou třeba k řešení. Kapitola rovněž obsahuje dimenzionální modely společně s tabulkami vazeb mezi ukazateli a dimenzemi, ale obsahuje také výsledky v grafickém provedení. Přínosem této práce je možnost reálného nasazení navržených prototypů BI řešení, které pomůžou analytikům společnosti během strategických rozhodnutí a následně povedou ke zlepšení výsledků hospodaření společnosti.