Optimalizácia rozvozu vína pomocou úlohy obchodného cestujúceho - Chovan, Milan; Borovička, Adam; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou dvoch okružných trás určených na rozvoz vína vyrobeného spoločnosťou Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. s cieľom minimalizovať počet prejdených kilometrov na daných trasách, čo povedie k zníženiu prepravných nákladov spoločnosti. Uvedený problém je riešený prostredníctvom modelovacieho softwaru MPL for Windows, v ktorom je aplikovaný model úlohy obchodného cestujúceho. Veľmi podrobným spôsobom sú popísané nájdené optimálne trasy, ktoré sú následne aj porovnané s aktuálne využívanými trasami. Vyvodzuje sa, že nájdené optimálne riešenie skutočne zaručí menší, resp. minimálny počet najazdených kilometrov na obidvoch uvažovaných trasách. Práca sa zaoberá úlohou obchodného cestujúceho taktiež z teoretického aspektu, akým je napríklad historický vývoj úlohy, formulácia matematického modelu či výpočtová zložitosť. Obsahuje aj krátky prehľad modifikácií úlohy a vybraných metód riešenia vrátane heuristík. Práve aplikáciou teoretických poznatkov o úlohe obchodného cestujúceho sa podarilo získať optimálne riešenie analyzovaného praktického problému, ktoré je výhodnejšie než riešenie aktuálne.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses