Alternativy určování výše plateb pojistného za státní pojištěnce - Mechl, Daniel (2021)
Po mnoho let přicházejí čeští zákonodárci s návrhy na změnu současného způsobu stanovování vyměřovacího základu, ze kterého je počítáno pojistné na zdravotní pojištění, které je odváděno ze státního rozpočtu za státní pojištěnce. Systém, který je v českém pojistném systému aplikován do roku 2010 je kritizován pro nedostatek transparentnosti a předvídatelnosti, spravedlnosti, dostatečnosti a vhodnosti. Navzdory tomu, že již bylo předloženo mnoho návrhů na změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění, obsahující možné alternativy na změnu tohoto systému, které by lépe odpovídaly požadovaným vlastnostem, doposud žádný z těchto návrhů nebyl schválen. Základním cílem této práce je provést analýzu plateb za státní pojištěnce za konkrétní období ve vztahu k vývoji vybraných ukazatelů, na něž by byla úroveň vyměřovacího základu navázána. A pokud to výsledky provedené analýzy umožní, pokusit se na základě stanovených kritérií určit nejvíce vyhovující ukazatel.