Role vedoucích pracovníků v neziskových organizacích a jejich vliv na urbánní rozvoj - Klabouchová, Věra (2021)
Diplomová práce se zabývá tématem nestátních neziskových organizací (NNO), jejich vedením a vlivem na místní rozvoj. NNO jsou nepostradatelnou součástí demokratických společností, protože poskytují služby v oblastech, kde veřejná správa a komerční podniky nejsou schopni tyto služby nabídnout vůbec nebo jen neefektivně. Cílem diplomové práce je analýza přístupu k vedení v nestátních neziskových organizacích a jejich vliv na místní rozvoj. Výzkum byl proveden na základě kvalitativního šetření. Konkrétně šlo o polostrukturované rozhovory s 13 vedoucími pracovníky nestátních neziskových organizacích v Českých Budějovicích. Názory představitelů místní veřejné správy na NNO byly získány prostřednictvím e-mailu. Výsledky výzkumu poukazují na důležité prvky, které vedoucí pracovníci používají v rámci svého vedení a vytváření partnerských vztahů, nejčastěji jde o jejich komunikační schopnosti. Společným znakem pro místní rozvoj, vytváření partnerské spolupráce a úspěšnost organizace je jejich smysluplná a potřebná činnost.