Výzkum zákaznické spokojenosti firmy ARCH consulting s.r.o. - Dlouhý, Dominik (2021)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem zákaznické spokojenosti firmy ARCH consulting s.r.o., která mimo jiné působí jako odborný poradce v oblasti odpadového hospodářství. První polovina práce se zaměřuje na problematiku zákaznické spokojenosti, která zahrnuje benefity zákaznické loajality, správné nastavení CRM strategie či jednotlivé metody měření zákaznické spokojenosti samotné. Teorie je následně propojena s druhou částí práce, kde je proveden výzkum zákaznické spokojenosti pomocí kvalitativní a kvantitativní metody. Nejprve je proveden hloubkový rozhovor s vedením společnosti s účelem zjistit klíčové parametry, které jsou následně součástí aplikovaného dotazníkového šetření zkoumající pouze spokojenost vybrané populace zákazníků, významnost je odhadnuta pomocí statistické metody korelace. Na závěr jsou shrnuty výsledky výzkumu, jejichž přínos spočívá nejen v analýze zákaznické spokojenosti v oblasti odpadového hospodářství, ale i v předložení doporučení ohledně identifikace a zlepšení slabších míst podniku. Je zjištěno, že míra spokojenosti se ve většině parametru projevuje odlišně na základě specifické charakteristiky zákazníka.