Marketing a analýza spokojenosti zákazníků vybraného podniku - Zamastilová, Valentýna; Procházková, Markéta; Krčilová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této diplomové práce je představit vybrané marketingové a komunikační aktivity podniku za daná období a následně provést analýzu zákaznické spokojenosti. V teoretické části je věnován prostor zejména marketingu ve službách a také zákaznické spokojenosti. V metodologické části jsou stanoveny výzkumné otázky, které jsou následně zodpovězeny a vyhodnoceny pomocí statistických ukazatelů v části praktické. K jejich zodpovězení je využito výsledků z kvantitativního šetření, které je zaměřeno na hodnocení jednotlivých faktorů spokojenosti. Následně je provedeno kvalitativní šetření v podobě hloubkových rozhovorů s respondenty, které doplňuje další poznatky získané z šetření kvantitativního. V závěru práce jsou získané informace shrnuty včetně identifikace klíčových aspektů spokojenosti zákazníků a navržena doporučení podniku k implementaci.
Vedoucí práce: Markéta Procházková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses