Analýza dat z pojišťovnictví za použití OLAP a data miningu - Dao, Hoang Nam (2021)
Cílem práce je demonstrovat využití kombinace OLAP a data miningu, za účelem vyhledání zajímavých vztahů v reálných datech z pojišťovnictví. Přestože jsou tyto metody odlišné a s jinými případovými užitími, jejich kombinací lze docílit synergického efektu. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou přiblíženy oblasti Business Intelligence (BI) a dobývání znalostí z databází (DZD). Jsou představeny základní principy, definice, metody analýzy a používané metodiky. Dále jsou vymezeny rozdíly mezi OLAP analýzou a data miningem a představen způsob, jakým lze tyto dvě techniky analýzy kombinovat. Poslední teoretická kapitola se věnuje analytickým nástrojům, které jsou při analýze použity, konkrétně Power BI k OLAP analýze a akademický projekt LISp-Miner k data miningu. Praktická část obsahuje seznámení s problematikou pojišťovnictví, popis datasetu, jeho přípravu a detailní postup analýzy dat. Analyzovaný dataset patří firmě Respect, korporátnímu pojišťovacímu makléři a obsahuje zpracované pojistné události. Na konci práce jsou vyhodnoceny získané výsledky analýzy a na základě rozhovoru s datovým analytikem z firmy Respect je posouzeno, zda jsou zjištění vyplívající z analýzy relevantní. Na závěr je shrnuta celá práce a výsledky analýzy.