Těžba hnědého uhlí na Sokolovsku a její vliv na vybrané socioekonomické ukazatele v letech 2004-2019 - Lemerová, Kateřina (2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení míry závislosti okresu Sokolov na těžbě hnědého uhlí v Sokolovské uhelné v období mezi lety 2004 až 2019 v kontextu „Kletby nerostného bohatství“. Míra závislosti okresu Sokolov na těžebních aktivitách je zhodnocena ze dvou hledisek. Nejdříve je analyzována geologická a historická relevantnost daného okresu pro těžební aktivity, dále je pomocí vícenásobné regresní analýzy konečně rozdělených zpoždění zkoumán vliv těžebních aktivit na tři socioekonomické ukazatele. Jedná se o vliv na míru nezaměstnanosti, na podíl uchazečů o práci se základním a nedokončeným vzděláním a na medián mezd Karlovarského kraje. Analýza byla provedena pomocí programu R. Průzkum historických pramenů zřetelně ukazuje, že přítomnost těžebních podniků měla během 20. století na vývoj Sokolovska a strukturu daného obyvatelstva velký vliv. Výsledky provedené regresní analýzy však indikují, že i když tato oblast na základě dat z let 2004 až 2019 vykazuje určitou míru závislosti na těžebních aktivitách, jejich vliv na socioekonomické ukazatele okresu Sokolov je minimální. Porovnání získaných výsledků s cizími studiemi potvrzuje očekávané vyšší hodnoty mediánu mezd v důsledku těžebních aktivit, ale vyvrací očekávaný negativní efekt na míru nezaměstnanosti. Efekt těžebních aktivit na úroveň vzdělanosti potvrzen nebyl.