Analýza nezaměstnanosti v zemích EU - Boček, Lukáš (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v zemích EU. Nezaměstnanost, která patří mezi hlavní makroekonomické ukazatele, představuje pro mnoho lidí, ale také pro ekonomiku jako celek, skutečný problém. Práce zkoumá vývoj nezaměstnanosti z různých pohledů, jako je dlouhodobá nezaměstnanost, nezaměstnanost podle pohlaví, nezaměstnanost podle vzdělání a nezaměstnanost mladých, za pomocí grafů a popisných statistik časových řad. Pozornost je také věnována vlivu finanční krize z roku 2008 na nezaměstnanost v EU, ten je zkoumán za pomocí histogramů znázorňujících situaci v období před a po krizi. Dále bylo v práci zkoumáno, zda se nezaměstnanost liší v závislosti na geografické poloze, a to s využitím Kruskal-Wallisova testu. Vzhledem k současné situaci je v práci přiložena také kapitola zkoumající vývoj nezaměstnanosti od propuknutí pandemie COVID-19. Data pro tuto bakalářskou práci byla získána převážně z databáze Eurostatu, některé doplňující informace pak z Českého statistického úřadu. Následně byla zpracována v programech MS Excel a Statgraphics.