Specifika fungování tržního socialismu v Bělorusku - Rybakov, Nikita (2023)
Bělorusko je zemí, která má současně nejdéle úřadujícího prezidenta v Evropě a jako jediná v Evropě otevřeně buduje pro 21. století nestandardní ekonomický model tržního socialismu. Proto cílem této práce je zjistit, zda v Bělorusku opravdu tento model v současnosti převládá a zda je efektivní. Pokud ano/ne, proč? První kapitola se zabývá rešerší literatury, vysvětlením pojmu tržního socialismu a metodologií. Druhá kapitola je věnována analýze specifik fungování běloruské ekonomiky – vývoje základních makroekonomických ukazatelů, určitých sektorů hospodářství a zhodnocení mezinárodního obchodního postavení Běloruska. Třetí kapitola se zabývá posouzením efektivity tržního socialismu v Bělorusku z ekonomického a sociálního hledisek a analyzuje závislost běloruské ekonomiky na ruské. Tato práce rozšiřuje stav poznání o běloruském tržním socialismu.