Specifika fungování tržního socialismu v Bělorusku - Rybakov, Nikita; Bolotov, Ilya; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Bělorusko je zemí, která má současně nejdéle úřadujícího prezidenta v Evropě a jako jediná v Evropě otevřeně buduje pro 21. století nestandardní ekonomický model tržního socialismu. Proto cílem této práce je zjistit, zda v Bělorusku opravdu tento model v současnosti převládá a zda je efektivní. Pokud ano/ne, proč? První kapitola se zabývá rešerší literatury, vysvětlením pojmu tržního socialismu a metodologií. Druhá kapitola je věnována analýze specifik fungování běloruské ekonomiky – vývoje základních makroekonomických ukazatelů, určitých sektorů hospodářství a zhodnocení mezinárodního obchodního postavení Běloruska. Třetí kapitola se zabývá posouzením efektivity tržního socialismu v Bělorusku z ekonomického a sociálního hledisek a analyzuje závislost běloruské ekonomiky na ruské. Tato práce rozšiřuje stav poznání o běloruském tržním socialismu.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses