Hledání vhodné skladby stravování v rychlém občerstvení - Macková, Tereza (2021)
Cílem této práce je vytvořit vyvážený jídelníček na celý den ve fastfoodu KFC pro tři respondenty tak, aby byly dodrženy pro ně potřebné nutriční hodnoty. U prvních dvou respondentů jsou zahrnuty alergeny, u třetího respondenta však zahrnuty nejsou, protože slouží jako reprezentant starší věkové kategorie. Tato problematika je řešena pomocí konceptu lineárního programování, konkrétně prostřednictvím nutričního problému. V práci jsou nejdříve představeny nutriční hodnoty a způsoby výpočtu doporučené denní dávky energie, rozdělené mezi nutriční hodnoty a fastfood KFC. Dále práce pojednává o nutričním problému a možnostech jeho řešení pomocí optimalizačního softwaru. Všechny navržené modely jsou formulovány a řešeny v uživatelsky přívětivém systému na podporu modelování MPL for Windows. Výsledné jídelníčky pro jednotlivé respondenty jsou vyhodnocovány a případně revidovány podle předem stanovených stravovacích potřeb.