Opční strategie a analýza desktopové aplikace pro obchodování s opcemi - Dryák, Zdeněk (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou desktopové aplikace Tastyworks pro obchodování opčních strategií. Cílem práce je poskytnout čtenářům srozumitelný návod, jak platformu ovládat a demonstrovat užitečné strategie, prostřednictvím kterých je možné opční kontrakty obchodovat. Cíle je dosaženo pomocí metod analýzy, deskripce a komparace. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Zpočátku jsou charakterizovány jednotlivé poznatky a vlastnosti opcí. Poté jsou představeny konkrétní opční strategie z teoretického i praktického hlediska, kde jsou demonstrovány různé modelové situace, které mohou při obchodování nastat. Následně je podrobně analyzována aplikace Tastyworks, kde je nejprve kladen důraz na kompatibilitu s operačními systémy, zabezpečení platformy a poplatky za obchody. Dále jsou postupně analyzovány jednotlivé sekce, které jsou nezbytné pro bezproblémové ovládání platformy. Práce disponuje i praktickou ukázkou reálného obchodu, která navazuje na jednotlivé aplikační sekce. Tato část se zaměřuje i na způsob výběru a implementace dané opční strategie. Dále jsou porovnány jiné konkurenční aplikace s analyzovanou platformou, kde je pro následné vyhodnocení využita metoda váženého součtu. Na základě analýzy jsou vystihnuty výhody i nevýhody aplikace Tastyworks. Jednotlivé části práce jsou také prokládány různými doporučeními, která jsou vhodná aplikovat pro obchodování opčních strategií v praxi.