Řízení a řešení problémů kvality dat - Vu, Duc Long; Fortinová, Jana; Vančo, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem datové kvality a jejího řízení. Hlavním cílem práce je zlepšit kvalitu dat v malé firmě. Celá práce je rozdělena na dvě části. První polovina se zaměřuje na shrnutí teoretických poznatků v oblastí datové kvality a Data Governance. Teoretická část se věnuje zejména tématům: dimenze datové kvality, příčiny vzniku nekvality dat, dopady nekvalitních dat na podnik, Data Governance. Druhá, praktická část, se zabývá naplněním zmíněného hlavního cíle práce. V této části je představena samotná firma, vymezeny její požadavky na datovou kvalitu z hlediska byznysu, představeny procesy spojených se vstupem dat do firemního informačního systému, identifikovány zdroje vzniku chyb v dat. Dále je analyzován dataset firmy za použití techniky data profiling v nástroji Power BI Desktop k nalezení chyb (duplicity, překlepy atd.). Následně je dataset očištěn za použití stejného nástroje. Na závěr jsou představena doporučení k řízení datové kvality.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses