Analýza finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení v Liberci v období 2013-2020. - Karásek, Daniel, 1998-; Klement, Josef, 1990-; Mahútová, Denisa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení, kde konkrétně jsou zkoumány byty v Liberci za období 2013–2020. K této analýze jsou použity čtyři indikátory: price-to-income, housing expenditures-to-income, rent-to-income a price-to-rent. V teoretické části jsou uvedeny základní charakteristiky trhu bydlení, přístupy k finanční dostupnosti bydlení a výsledky odborných studií na téma finanční dostupnost bydlení. V praktické části jsou sestaveny reprezentativní modelové domácnosti, ke kterým jsou přiřazeny poptávané velikosti bytů dle počtu členů domácnosti. Následuje samotná analýza finanční dostupnosti bydlení pro tyto domácnosti. Výsledkem analýzy je, že finanční dostupnost vlastnického bydlení ve zkoumaném období klesá, zatímco finanční dostupnost nájemního bydlení je relativně konstantní. Součástí cíle bakalářské práce je testování hypotézy ve znění: „Nájemní bydlení je finančně dostupnější než vlastnické bydlení.“ Tato hypotéza je vyvrácena, jelikož v Liberci mezi lety 2013–2020 bylo vlastnické bydlení pro všechny modelové domácnosti finančně dostupnější než nájemní bydlení.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses