Architektonické vzory iOS aplikací a jejich implementace v jazyce Swift - Mašek, Jan (2021)
Bakalářská práce se zabývá studiem architektonických vzorů na platformě iOS. Analyzovány jsou architektonické vzory MVC, MVP, MVVM, VIPER a Clean Swift. V rámci analýzy je řešena jejich struktura, principy, role a odpovědnosti jednotlivých komponent. Cílem práce je poskytnout detailní přehled v problematice architektonických vzorů v iOS aplikacích. Nejprve je vymezen pojem architektonický vzor. Další část se věnuje popisu platformy iOS a co je potřeba pro vývoj aplikací na tuto platformu. Následně je představena vzorová aplikace, která slouží pro demonstraci daných vzorů. V navazující části jsou uvedené vzory popsány a zároveň je k nim vytvořena vzorová implementace. Poté jsou popsány a hodnoceny architektury vybraných open source aplikací. Poslední část práce se zabývá návrhem vlastního vzoru pro aplikaci založenou na SwitUI.