Aplikace systému Elo pro predikci výsledků fotbalových utkání - Vejdělek, Martin (2021)
Bakalářská práce Aplikace systému Elo pro predikci výsledků fotbalový utkání pojednává o využití systému Elo, původně vyvinutého pro šachy, v prostředí fotbalu. První část práce se věnuje samotnému systému Elo, jeho historii i využití v současné době. Na ni navazuje další část zaměřená na popsání metod využívaných pro evaluaci fotbalových týmů, ať už oficiálními orgány, nebo jinými analytiky. Samotná výzkumná část je situována do druhé poloviny. Nejprve se práce věnuje ohodnocení fotbalových reprezentačních mužstev na základě Elo ratingu a metody maximální věrohodnosti a popisuje, jaké jsou pro výpočet ideální postupy a jaká jsou naopak úskalí či specifika fotbalu. Podle zjištěných údajů pak přijde Monte Carlo simulace pro mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2021 s průběžně aktualizovaným koeficientem Elo, na jejím základě se pak čtenář nejen dozví to, který z účastníků má dle Elo ratingu nejvyšší šanci na vítězství, ale dostane i přehled pravděpodobností jednotlivých výsledků pro každý z týmů. Tato simulace ukázala, že i přes určitá specifika, která los mistrovství Evropy přinesl, je největším favoritem Belgie, tedy zároveň i tým s nejvyšším Elo ratingem