Vývoj mobilních sítí a analýza 5G - Kinkor, Jiří (2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s nově příchozí 5. generací mobilních sítí (5G) a na základě měření demonstrovat aktuální přenosové rychlosti dat a dobu odezvy 5G připojení ve vybraných oblastech České republiky a rozhodnout, který z českých operátorů nabízí nejlepší podmínky pro připojení a využívání 5G sítě. Dílčím cílem je shrnutí teoretických znalostí o dosavadních mobilních sítích a zmapování tak jejich vývoje od samotného prvopočátku až po nynější stav. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V první polovině teoretické části autor nejprve vymezuje základní pojmy a principy, které jsou nezbytné pro lepší pochopení navazujících kapitol. Ve druhé polovině je popsán vývoj jednotlivých generací mobilních sítí. Závěrem je shrnutí teoretické části bakalářské práce. V praktické části jsou nejprve popsány možnosti uplatnění sítí 5. generace a identifikovány technologické odlišnosti, které nová generace přináší v komparaci s předchozími standardy. Dále je čtenář seznámen s aktuální situací v České republice a ve světě. Ve druhé části jsou následně, za pomoci měření, demonstrovány aktuální datové přenosové rychlosti a odezva 5G připojení ve vybraných oblastech ČR, v sítích všech tří českých operátorů. Naměřené hodnoty jsou pomocí statistických metod dále zpracovány a stávají se součástí komparace, jejíž výsledkem je výběr operátora s nejlepšími parametry 5G připojení. V poslední kapitole dochází ke shrnutí provedeného měření a závěrečné diskuzi. Přínosem bakalářské práce je komplexní přehled informací všech generací mobilních sítí s důrazem na 5. generaci a praktická demonstrace aktuálních datových přenosových rychlostí 5G připojení, které jsou nabízeny českými operátory.