Analýza železničního dopravního trhu v České republice (2003-2018) - Tomek, Daniel (2021)
Cílem bakalářské práce je analýza železničního dopravního trhu v České republice v období 2003-2018. Výzkum se zaměřuje na vývoj železničního trhu a popisuje současný i budoucí stav. V první části je popsán historický vývoj v železniční infrastruktuře, který byl základem pro další rozvoj trhu včetně legislativy. Následující část je rozdělena do dvou kapitol, kde je popsáno fungování trhu z pohledu organizací a dopravců, který se podílejí na tvorbě železničního trhu. Dále se tyto kapitoly věnují principům a současnému stavu infrastruktury. Poslední část je rozdělena do čtyř kapitol, ve kterých je podrobně rozebrána historie liberalizace, nákladní železniční doprava a aktuální nedostatky, které trápí železniční dopravu.