Návrh kompetenčního modelu pro zavedení BICC v organizacích - Mohyla, Jan; Stanovská, Iva; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá návrhem kompetenčního modelu pro zavedení BICC v organizacích. Hlavním cílem této práce je sestavit kompetenční model pro role potřebné k zavádění BICC ve společnosti. Dalším cílem je popsat proces sestavování kompetenčního modelu. První část diplomové práce obsahuje obecné poznatky z oblasti business analytiky. Jsou zde definovány základní role této oblasti, které jsou následně doplněny o další role z oblasti Business intelligence competency center (BICC). Dále jsou zde charakterizovány modely a struktury BICC. V posledním oddílu této části diplomové práce je přiblíženo samotné kompetenční modelování, na kterém je založena další část této práce. V druhé části diplomové práce je popsán proces modelování kompetencí u příslušných BICC rolí. Výstupem této části je navržený kompetenční model pro společnost uplatňující BICC. Sestavený kompetenční model je převeden do interaktivní reprezentace v nástroji Power BI. Na závěr jsou uvedena doporučení pro využití kompetenčního modelu v praxi.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses