Regionální diferenciace rodinného chování v České republice a její vývoj od roku 1991 - Orava, Adam (2021)
Bakalářská práce se zabývá popisem ukazatelů, které slouží k popisu rodinného chování. Snaží se prozkoumat rozdíly v rodinném chování v okresech České republiky a vývoj těchto rozdílů. Teoretická část se věnuje popisům demografických ukazatelů, kterými lze charakterizovat rodinné chování. Část kapitoly rozebírá, jak literatura popisuje vliv náboženství, vzdělání, pracovního postavení a velikosti obce na rodinné chování. Analytická část popisuje situaci rodinného chování v okresech a popisuje vývoj v okresech za posledních 30 let. Charakteristiky plodnosti, potratovosti, sňatečnosti a rozvodovosti jsou zasazovány do kontextu celkového rodinného chování a jsou hledány příčiny rozdílů mezi regiony. Pomocí shlukové analýzy pro okresy v letech 1992, 2005 a 2019 je zaznamenáno rozdělení rodinné chování v České republice. Analýza rozptylu poté hodnotí rozdíly mezi jednotlivými shluky.