Regionální diferenciace rodinného chování v České republice a její vývoj od roku 1991 - Orava, Adam; Hon, Filip; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalářská práce se zabývá popisem ukazatelů, které slouží k popisu rodinného chování. Snaží se prozkoumat rozdíly v rodinném chování v okresech České republiky a vývoj těchto rozdílů. Teoretická část se věnuje popisům demografických ukazatelů, kterými lze charakterizovat rodinné chování. Část kapitoly rozebírá, jak literatura popisuje vliv náboženství, vzdělání, pracovního postavení a velikosti obce na rodinné chování. Analytická část popisuje situaci rodinného chování v okresech a popisuje vývoj v okresech za posledních 30 let. Charakteristiky plodnosti, potratovosti, sňatečnosti a rozvodovosti jsou zasazovány do kontextu celkového rodinného chování a jsou hledány příčiny rozdílů mezi regiony. Pomocí shlukové analýzy pro okresy v letech 1992, 2005 a 2019 je zaznamenáno rozdělení rodinné chování v České republice. Analýza rozptylu poté hodnotí rozdíly mezi jednotlivými shluky.
Vedoucí práce: Filip Hon
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses