Data a Sport – Specifika využití Data Miningových metod ve sportu - Palatínus, Vojtěch (2021)
Práce se zabývá využitím data miningových technik ve sportovním odvětví. Zaměřuje se především na to, jak mohou v dnešní době statistické údaje hráčů pomoci majitelům, skautům, trenérům, případně dalšímu zodpovědnému personálu. Tedy jejich využití v různých sportovních situacích, ať už za cílem dosažení co největších sportovních úspěchů, tak také z hlediska finančního. Zabývá se tedy analýzou data miningového oboru v rámci sportu. Po představení tradičních data miningových technik se práce soustřeďuje na specifika data minigu sportovních údajů. Popisuje, proč se v jednotlivých sportech sbírají právě dané statistiky, jejich historii, a především využití v různých situacích. Zejména se dotýká témat skautingu, podpoře rozhodování v herních situacích, zdravotního stavu hráčů a predikce, ať už hráčských, tak týmových statistik. Zaměřuje se tedy na analýzu sportovního prostředí vzhledem k práci s daty. Samotné příklady pak demonstruje na hře baseballu, která je nabitá volně dostupnými statistickými informacemi, a tedy vhodná pro demonstraci v akademickém prostředí. Na reálných datech tohoto sportu je pak vypracována data miningová úloha, která je následně interpretována pro čtenáře. Přibližující mu využití data miningu v reálných sportovních situacích, tedy jak se dá s takovými daty naložit, jsou-li správně interpretována. Závěr sleduje stav splnění cílů a zmiňuje možnosti dalšího možného výzkumu v této oblasti.