User Experience Research a jeho praktické využití v aplikaci pro neziskové organizace - Řádková, Pavla (2021)
Předložená práce se zabývá uživatelským výzkumem a jeho praktickým využitím. Hlavním cílem práce je poukázat na důležitost uživatelského výzkumu a uvést, jak může ovlivnit vývoj produktu či služby. V teoretické části práce je nejdříve představena oblast user experience. Následuje popis modelů desinového myšlení a zasazení uživatelského výzkumu do kontextu designového procesu. Dále je uživatelský výzkum popsán teoreticky a poté již práce pokračuje popsáním tří rozdílných případových studií, které se zabývají využitím uživatelského výzkumu v praxi. Na to navazuje vlastní praktická část – návrh a provedení uživatelského výzkumu v rámci dobrovolnického projektu Jehlomat a zhodnocení vlivu uživatelského výzkumu na daný projekt. Uživatelský výzkum byl proveden za účelem lepšího poznání cílové skupiny a získání poznatků pro vylepšení aplikace Jehlomat. V rámci vlastního uživatelského výzkumu byly použity tři metody – analýza dat z Google Analytics, sekundární výzkum a hloubkové rozhovory. Z výzkumu vznikl report, jehož jednotlivé části jsou představeny v diplomové práci. V závěru diplomové práce je zhodnocen vliv uživatelského výzkumu na projekt.