Detekce ransomware - Chadima, Vojtěch (2021)
Ransomware je druh škodlivého software (malware), jehož podstatou je provést na napadeném stroji určité změny (např. zašifrování souborů), a následně požadovat tzv. výkupné (typicky ve finanční formě), za jehož uhrazení je přislíbeno vrátit napadený stroj do stavu před útokem (tedy např. dešifrovat soubory). Tato práce se zabývá problematikou ransomware z pohledu útočníků, jejich motivace, způsoby legalizace výnosů a metod, kterými se tvůrci ransomware snaží zamezit, či zkomplikovat jeho detekci a analýzu. Dále jsou popsány typické způsoby jeho šíření a detekce, a technické analýzy několika konkrétních významných útoků ransomware z posledních let (WannaCry, CryptoLocker, NotPetya). Hlavní zaměření práce je spojeno s vybranými open-source nástroji, jmenovitě GRR, Sysmon a osquery, které je možné využít pro účely detekce ransomware. Autor tyto nástroje zakomponoval do několika řešení, které se jsou schopná detekovat a v některých případech zamezit útokům konkrétních rodin ransomware. Tato řešení tak mohou mimo jiné sloužit jako Proof of Concept kupříkladu pro firmy, pro které by bylo komerční řešení zaměřené na stejnou oblast příliš nákladné či náročné na implementaci a následný provoz.