Postavení žen a mužů na trhu práce České republiky v letech 1993-2019 v kontextu rovných příležitostí a diskriminace - Hájková, Veronika; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá trhem práce mužů a žen v České republice v letech 1993-2019 vzhledem k rovným příležitostem a diskriminaci. Cílem práce zanalyzovat a zhodnotit postavení žen a mužů na trhu práce ve sledovaném období. V teoretické části jsou představeny základní pojmy související s genderovou problematikou a diskriminací a popsány jednotlivé ekonomické teorie a modely diskriminace. V praktické části jsou popsány jednotlivé legislativní a institucionální nástroje v ČR pro dosahování rovných příležitostí a eliminace diskriminace. Dále zde provedena statistická analýza vybraných ukazatelů z oblasti trhu práce za sledované období, na kterých je možné demonstrovat nerovnosti mezi pohlavími. Práce poukazuje na nerovné postavení žen a mužů na trhu práce, které je možné zlepšit odstraněním genderových stereotypů, podporou sladění pracovního a rodinného života, vyšším zapojením mužů do péče o rodinu nebo flexibilními formami zaměstnání.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses