Ekonometrická analýza úmrtnosti v zemích EU - Fenclová, Veronika (2021)
Diplomová práce se zabývá ekonometrickou analýzou úmrtnosti ve vybraných státech EU. Cílem této práce je najít faktory, které ovlivňují úmrtnost a zároveň zjistit, jaký vliv tyto faktory na úmrtnost mají. Mezi faktory jsou zařazeny například výdaje na zdravotnictví, alkohol, populace osob starší 65 let, příjmy či znečištění ovzduší. Data jsou sesbírána za 24 států Evropy od roku 2000 do roku 2018. Odhady ekonometrických modelů byly provedeny za pomoci modelů fixních a náhodných efektů. Jako výchozí model byl vybrán model fixních efektů, na základě kterého byly otestovány hypotézy a následně byly provedeny odhady modelů, zvlášť pro postkomunistické státy a zvlášť pro ostatní státy. Podle sestaveného modelu měla většina proměnných očekávaný vliv. Výsledky však například poukazují na fakt, že se nedá jednoznačně prokázat negativní vliv ovzduší na úmrtnost. Naopak se podařila prokázat rozdílnost mezi postkomunistickými a ostatními státy neboli každá skupina států je ovlivňována odlišnými proměnnými.