Návrh a realizácia webového užívateľského rozhrania pre vyhľadávanie ontológií - Farkaš, Marcel; Zamazal, Ondřej; Vataščinová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá oblasťou ontológií na sémantickom webe, kde hlavným cieľom je návrh a implementácia nového webového užívateľského rozhrania pre nástroj Online Ontology Set Picker (OOSP), ktorý je zameraný na vyhľadávanie a vytváranie testovacích sád ontológií. Ďalším praktickým cieľom bolo otestovanie a vyhodnotenie nového užívateľského rozhrania aplikácie OOSP. Teoretická časť práce sa najprv venuje cieľu predstavenia ontológií, sémantického webu, testovacích sád ontológií a následne cieľu predstavenia existujúceho nástroja pre správu ontológií OOSP. S ohľadom na webovú tému práce sa práca potom sústredí na cieľ zoznámenia s návrhom webových užívateľských rozhraní a na cieľ rešerše dostupných frameworkov v jazyku JavaScript pre realizáciu webového užívateľského rozhrania pre aplikáciu OOSP. Praktická časť práce sa potom sústredí na zhodnotenie súčasného stavu nástroja OOSP a popísanie, prečo je potrebné nové užívateľské rozhranie a čo je na starom už nevyhovujúce. Následne popisuje jednotlivé časti novovytvorenej aplikácie OOSP a nakoniec je vykonaný a vyhodnotený experiment so zámerom otestovať a porovnať použiteľnosť pôvodnej a novej OOSP aplikácie. Na základe vykonaného experimentu sa ukázalo, že užívateľom sa lepšie pracovalo s novou aplikáciou OOSP, teda je oproti pôvodnej užívateľsky použiteľnejšia.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses