Využití sociálních sítí v neziskových organizacích - Kadeřávek, Jakub (2021)
Práce je zaměřena na využití sociálních sítí v neziskových organizacích. Cílem práce je vyhodnotit, jak Společnost DUHA a další neziskové organizace využívají sociální sítě a navrhnout změny, jaké by měla Společnost DUHA učinit, aby ji sociální sítě přinášely více užitku. Práce nejprve charakterizuje neziskové organizace. Definuje, co je to nezisková organizace, jaký má způsob financování, jakých může nabývat právních forem a jak neziskové organizace využívají marketing. Následně charakterizuje, co jsou to sociální sítě, jak na nich komunikovat, jaké přínosy organizacím přináší a jaká jsou specifika u neziskových organizací. K naplnění cílů je využita kvantitativní a kvalitativní analýza. V rámci kvantitativní analýzy je provedena analýza třinácti neziskových organizací. Analýza se zabývá tím, jaké sociální sítě využívají a jak je využívají. Ukázalo se, že největší neziskové organizace v České republice působí na několika sociálních sítích a jsou zde každodenně aktivní, zatímco menší neziskové organizace stále potenciál sociálních sítí plně nevyužívají. Mezi nejpoužívanější sociální sítě stále patří Facebook, následuje Instagram, LinkedIn a Twitter. V poslední části je provedena kvalitativní analýza. Ta zahrnuje, jak sociální sítě využívají ve Společnosti DUHA. Součástí je i přepis rozhovoru s marketingovou specialistkou přes sociální sítě ze Společnosti DUHA. Práce přináší pohled do reálné neziskové organice a jak zde sociální sítě vnímají. Ve Společnosti DUHA si uvědomují zvyšující se trend a důležitost sociálních sítí a snaží se na nich rok od roku zvyšovat svoji aktivitu. V závěru jsou formulovány konkrétní kroky, které by Společnost DUHA měla učinit, aby její působení na sociálních sítích bylo úspěšnější.