Spotřební nároky stárnoucí populace - Prokopová, Diana; Šimková, Martina, 1987-; Musil, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Z demografických prognóz o vývoji struktury obyvatel České republiky je zřejmé, že dochází ke stárnutí populace, což má za následek zvyšování počtu seniorů. Ačkoli je stárnutí populace velmi aktuální a často řešené téma, obvykle se však z diskusí vytrácí otázka spotřebních nároků, která ke stárnutí populace neodmyslitelně patří. Vzhledem k tomu, že starší lidé mají odlišnou strukturu spotřeby, než je tomu u mladší populace a zároveň spotřební nároky mají dopad i na životní úroveň, je nezbytné se zabývat spotřebními nároky u stárnoucí populace a otázkou, zda vůbec s rostoucím počtem seniorů bude možné tyto nároky uspokojit. Tato diplomová práce se proto zabývá stárnutím populace a dopady tohoto procesu na spotřební nároky v České republice. Nejprve jsou v práci definovány termíny, které s touto problematikou souvisí, a je zde také popsána metodika Statistiky rodinných účtů v České republice, která je pro zkoumání struktury spotřeby domácností klíčovým zdrojem dat. Dále je v práci analyzováno spotřební chování seniorů v České republice, a to prostřednictvím srovnání struktury spotřebních výdajů domácností důchodců se strukturou spotřebních výdajů domácností pracujících osob. Také je zde detailněji rozebrán vývoj struktury spotřebních výdajů domácností důchodců, resp. mezinárodní srovnání spotřebního chování seniorů ve vybraných státech Evropy. Na závěr je provedena předpověď dalšího vývoje struktury domácností v České republice a následně také odhad budoucího vývoje spotřebních výdajů se zaměřením na domácnosti důchodců a domácnosti pracujících osob. Získané výsledky jsou následně interpretovány a jsou zde také uvedena možná opatření, která by mohla pomoci zabránit poklesu kvality života seniorů v důsledku možného nedostatečného uspokojení jejich spot
Vedoucí práce: Martina Šimková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses