Alkohol v Česku : regionální disparity a determinanty - Franc, Ondřej (2021)
Cílem práce je zmapovat a prozkoumat regionální disparity úmrtnosti související s alkoholem na úrovni okresů ČR. Tyto disparity se dle dostupných studií mohou významně podílet na celkových úmrtnostních nerovnostech a zároveň mohou poukazovat na specifická zdravotní rizika v daných regionech a vysvětlit jejich příčiny. Zdrojem dat použitých v práci je neveřejná regionální databáze KROK, která obsahuje strukturované údaje za kraje a okresy a databáze zemřelých dle příčin úmrtí se zaměřením na tzv. alkoholové příčiny (cirhóza, alkoholismus, otravy alkoholem). Analyticky je cíl práce řešen v první fázi redukcí dimenzionality proměnných pomocí faktorové analýzy. Metrikou úmrtnosti jsou věkově standardizované míry. Regionální podobnosti jsou sledovány pomocí shlukové a korelační analýzy. Souvislost mezi faktory prostředí a alkoholovou úmrtnosti je pak odhadována vícerozměrnou lineární regresí; analýza pokrývá období 2016-2018. Úmrtnost související s alkoholem je systematicky vyšší ve východní části země, u obou pohlaví je pak mírně zvýšená i v okresech severočeského pohraničí. U mužů je regionální diferenciace alkoholové úmrtnosti podobná jako u celkové úmrtnosti, u žen jsou tyto vazby méně patrné. V obecné regionální diferenciaci okresů lze identifikovat skryté faktory, které poukazují na faktory chování (např. rozvodovost), na makroekonomické faktory (struktura zaměstnanosti) a na velikostní strukturu sídel, přičemž strukturní faktory jsou dle analýz významnější. Analýzy neprokázaly existenci zásadního determinujícího faktoru, naopak se zdá, že problematika úmrtnosti související s alkoholem je široce podmíněna celou řadou faktorů, z nichž některé (jako například tradice nebo rozsah a charakter místních sociálních sítí) jsou s dostupnými daty těžko měřitelné.