Analýza makroekonomických dopadů a příčin deficitu státního rozpočtu České republiky v letech 1993 - 2020 - Chmilová, Iryna; Štěpánek, Pavel; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem práce je pomocí analýzy vývoje státního rozpočtu a hospodaření jednotlivých vlád v letech 1993-2020 zjistit, jaké faktory způsobují dlouhodobé rozpočtové deficity v České republice, jaké jsou následky těchto deficitů a pokusit se na základě získaných poznatků z teoretické části a provedené analýzy z části praktické navrhnout určité řešení, jak by se dalo nadměrným schodkovým rozpočtům předcházet do budoucna. Teoretická část se zabývá rozpočtovými zásady, státním rozpočtem a typy jeho sald. Následně pojednává o fiskální a rozpočtové politice, fiskální nerovnováze a typech rozpočtových deficitů. Poté jsou zkoumány příčiny a následky schodkových rozpočtů, teoretické přístupy k deficitu státního rozpočtu a nakonec jsou navrženy doporučení jak pro rozpočtovou politiku, tak i pro zefektivnění veřejných výdajů. Praktická část analyzuje vývoj státního rozpočtu, celkový ekonomický vývoj státu a hospodaření jednotlivých vlád v období let 1993-2020. Celá praktická část je rozdělena do sedmi bloků podle vládnoucích stran. Následně pomocí grafů je sledován a analyzován jednak vývoj státního dluhu, jednak vývoj celkových a mandatorních výdajů státního rozpočtu. Z analýzy vyplývá, že hlavními příčinami rozpočtových deficitů jsou nepřiměřeně rostoucí státní výdaje, zejména výdaje mandatorní (které jsou do velké míry ovlivněny stále se zvyšujícími důchodovými dávkami), procyklická a nehospodárná politika většiny zkoumaných vlád. Následkem deficitů je neustále rostoucí státní dluh a s tím související dluhová služba a možné zvýšení daní do budoucna. Z tohoto důvodu východiskem dané situace je jednak provedení efektivní důchodové reformy, která výrazně sníží výdajovou stránku státního rozpočtu, jednak zodpovědná a dlouhodobě udržitelná
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses