PSD2 bezpečnostní audit a realizace požadavků z RTS k SCA v praxi - Ulvr, Ondřej; Bruckner, Tomáš, 1974-; Huml, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma PSD2 bezpečnostního auditu a realizaci požadavků vyplívajících z RTS v praxi. Cílem práce je charakterizovat PSD2 audit a nalézt důvod jeho provedení, popsat jednotlivé fáze auditu a to, jak jsou požadavky vyplívající z RTS realizovány v praxi. Cíle je dosaženo využitím metody case study. V úvodu práce je popsána struktura práce, jsou definovány cíle a dále je uveden kontext, tedy problematika PSD2, a to hlavně Regulační technické standardy pro silné ověření klienta (RTS SCA), které stanovují řadu požadavků, které musí poskytovatelé platebních služeb uplatňovat za účelem provádění bezpečnostních opatření týkajících se zejména silného ověření klienta a zpřístupnění dat svých klientů třetím stranám prostřednictvím tzv. API rozhraní (Application Programming Interface). RTS SCA je zásadní dokument pro provádění bezpečnostního auditu, společně s dalšími vyjádřeními agentury EBA (European Banking Authority), kterými se poskytovatelé musejí řídit. Dodržování požadavků, obsažených v RTS k SCA musí být kontrolováno nezávislým auditem, který musí provádět odborníci na IT bezpečnost. V další části je popsána kvalitativní metoda výzkumu case study (případová studie), kterou je tato práce prováděna. Metoda je rozdělena do šesti fází, a to Plan, Design, Prepare, Collect, Analyze a Share. Ve třetí části jsou uvedeny výsledky získané metodou case study, a to konkrétně odpovědi na základní výzkumné otázky položené ve druhé kapitole, a to tedy „Jak probíhají PSD2 audity?“ a „Jak jsou požadavky vyplívající z RTS realizovány v praxi?“. V poslední části jsou shrnuty výsledky auditu, je zhodnocen soulad v postupu při auditech a také míra dodržení požadavků uvedených v RTS. V závěru je diskutováno naplnění cílů práce.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses