Konstrukce HDI pro kraje České republiky - Vrbatová, Hana (2021)
Dnešní euroamerická společnost je silně orientována na materiální aspekty lidských životů. Při snaze o popsaní úrovně lidského blahobytu se často používají statistické ukazatele, které bývají ryze ekonomické. Index lidského rozvoje je alternativou k měření lidského blahobytu, která se neomezuje pouze na ekonomickou perspektivu, ale bere v úvahu i zdraví a vzdělanost populace. Vychází přitom z normativního schopnostního přístupu k lidskému blahobytu profesora Amartya Sena. Každoročně je tento index konstruován pro státy světa, nikoliv však pro regiony. Tato bakalářská práce se věnuje lidskému rozvoji a jeho měření na úrovni krajů České republiky. K měření lidského rozvoje je zde použit právě index lidského rozvoje, který je však třeba vhodně upravit, aby ho bylo možné použít pro socioekonomickou realitu krajů České republiky. Obdobně je třeba zvážit vhodnost a dostupnost datových zdrojů pro konstrukci indexu na úrovni krajů. Rozdíly v lidském rozvoji mezi kraji jsou zasazeny do socioekonomického kontextu. Závěrem tato práce hodnotí, zda má smysl index lidského rozvoje pro kraje České republiky vůbec konstruovat.