Tiketovací informační systémy pro IT podporu a jejich porovnání - Soós, Jakub (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast IT podpory, konkrétně na interní IT podporu poskytující podporu zaměstnancům podniku. Na trhu je nabízeno velké množství tiketovacích informačních systémů, proto je komplikované se v takto rozsáhlé nabídce systémů zorientovat. Na základě této skutečnosti, je cílem práce nalézt nejlepší tiketovací informační systém pro interní IT podporu poskytující podporu zaměstnancům podniku. Kritéria pro hodnocení systémů jsou definována na základě potřeb vyplývajících z fungování IT podpory. Tiketovací informační systémy určené pro porovnání byly vybrány podle četnosti zmínek ve vybraných zdrojích zabývající se nejlepšími tiketovacími informačními systémy. Tyto zdroje nesměly mít datum vydání starší než 2 roky k 1. 1. 2021. K systémům, vybraným podle zmíněné metodiky, byly přidány 2 systémy vyvíjené českými společnostmi. Hodnocení probíhalo především na základě osobního testovaní těchto systémů autorem. Výsledkem tohoto porovnání, a tudíž i této práce je, že nejlepším tiketovacím informačním systémem pro interní IT podporu poskytující podporu zaměstnancům podniku je systém Jira Service Management.