Zdraví a jeho determinanty s důrazem na disabilitu v ČR - Šafářová, Aneta; Vrabcová, Jana; Svačinová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Cílem této práce je poskytnutí přehledu o faktorech, které ovlivňují zdraví člověka, objasnění jejich důležitosti a propojení s doporučeními WHO. Determinanty zdraví pro Českou republiku jsou analyzovány na základě šetření EHIS z roku 2014 dle věku, pohlaví a vzdělání. Práce rovněž podává přehled o ukazatelích, kterými lze měřit zdraví, a o vybraných šetřeních, která se zabývají zdravím. Stěžejní částí této bakalářské práce je disabilita analyzovaná a porovnávaná se zeměmi v EU z hlediska vybraných charakteristik, mezi které patří prevalence disability, bariéry sociální integrace, přístup ke vzdělání a trhu práce, chudoba a sociální vyloučení a materiální deprivace těchto osob. Z dat vyplývá, že lidé s disabilitou mají horší přístup ke vzdělání, na trh práce, častěji trpí chudobou či sociálním vyloučením a materiální deprivací. Česká republika patří mezi země s nejnižší prevalencí disability, jejíž hodnota (14 %) se nachází pod průměrem členských zemí EU (17, 4 %).
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses