Competitive intelligence v malých a velkých firmách - Gron, Jakub; Papík, Richard, 1962-; Černý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Dnešní tržní prostředí je velice turbulentní. Udržet si konkurenceschopnost vyžaduje včasné relevantní informace o konkurenci a tržním prostředí. Informací je mnoho, ovšem k vytvoření a udržení konkurenčního postavení nestačí informace pouze mít, ale je nutné je taktéž nějakým způsobem zpracovat, aby mohly být následně využity ve strategickém plánování a rozhodování. Tyto a další úkony zastřešuje pojem „competitive intelligence (CI)“, kterému se věnuje tato bakalářská práce. Primárním cílem této práce bylo popsat přístup firem k CI a porovnat je s firmami, které se CI nezabývají. Jsou zde představeny základní pojmy a procesy spadající do této mezioborové disciplíny. Část textu je věnována studii, která se zabývá využitím praktik CI v evropských firmách. Práce dále představuje praktiky CI v podnikovém prostředí, jsou ukázány zdroje informací a metody, které se využívají pro analýzu získaných dat a informací. Prostor je taktéž věnován profilu zaměstnance, který má za úkol provozovat CI. Praktická část je kvantitativní výzkum, jenž se věnuje využití CI v českých společnostech. Výzkum má podobu dotazníku, který obsahuje otázky ohledně povědomí firem o CI, získávání informací o konkurenci a využití těchto informací při strategickém rozhodování.
Vedoucí práce: Richard Papík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses