Analýza předčasných odchodů ze studia - Takmazyan, Maria; Blatná, Dagmar; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalářská práce se věnuje analýze předčasných odchodů ze vzdělávání v 27 členských státech EU. Cílem práce je analyzovat míry předčasných odchodů ze studia jak v České republice, tak v Evropské unii v letech 2010-2019, a to v návaznosti na strategii EVROPA 2020. Využita jsou dostupná data Eurostatu. První dvě kapitoly se věnují teoretickému zázemí daného problému a také jsou popisovány využité statistické metody. Třetí kapitola je stěžejní, neboť je za pomoci deskriptivních statistických charakteristik a spojitých a krabičkových grafů vyhodnoceno, jak se vyvíjela míra předčasných odchodů ze studia, a to jak v České republice, tak i v celé EU-27 v čase (2010-2019). Využito bylo také příslušných parametrických a zejména neparametrických statistických metod ke zhodnocení rozdílů míry předčasných odchodů ze studia mezi jednotlivými skupinami (zaměstnanosti/nezaměstnanosti) a také podle geografické struktury. Přínos práce spočívá ve zjištění, jak si členské státy vedou v ukazateli míra předčasných odchodů ze studia a zda dokázaly naplnit Strategii Evropa 2020.
Vedoucí práce: Dagmar Blatná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses