Edukativní testování uživatelů v univerzitním prostředí formou phishingu - Kříž, Jakub; Strnad, Pavel; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalářská práce se zabývá otestováním obranyschopnosti a edukací studentů a zaměstnanců proti podvodným útokům. Tato práce byla vytvořena v rámci projektu školy. Jako testovací typ útoku byl zvolen právě phishing. Práce si dává za úkol zvýšit povědomí o phishingových útocích a jejich podobách. Cílem této práce je primárně otestovat připravenost a informovanost mých kolegů a spolužáků na poli kybernetické kriminality, krádeže identity, krádeže osobních nebo platebních údajů, aj. K dosažení našich cílů bylo postupováno po daných částech. Úvodní část je zde pro to, aby bylo naprosto jasné, jak je naše práce strukturovaná a jaký problém řeší. Následně jsem udělal komentovanou rešerši zdrojů, s jejíchž pomocí jsem byl schopen vytvořit vhodný phishingový útok. Hlavní obsah práce začíná vymezením pojmu kyberkriminality a všech jejich typů. Na toto navazuje kapitola věnovaná primárně phishingu a jeho historii. V dalších kapitolách si rozebíráme, jaké jsou druhy phishingových útoků a taktéž volíme vhodný typ útoku pro naše univerzitní prostředí, definujeme úrovně útoků a scénáře. Následuje praktická tvorba vhodného útoku, jeho následné spuštění a analýza výsledků testování. V závěru práce se hodnotí splnění cílů.
Vedoucí práce: Pavel Strnad
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses