Analýza časových řad koncentrace znečišťujících látek v ovzduší v ČR pomocí programovacího jazyka R - Kadaně, Tomáš (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou časových řad koncentrace čtyř různých znečišťujících látek v ovzduší pomocí programovacího jazyka R z pohledu měsíčních a ročních průměrů. Hodnoty těchto časových řad byly získány od Českého hydrometeorologického ústavu a byly naměřeny na pěti lokalitách v různých krajích na území České republiky v období dubna 1996 až prosince 2019. Hlavním cílem této práce je zhodnotit vývoj (trend) koncentrací oxidů uhlíku, ozónu, částic menších než 10 mikrometrů a oxidu siřitého, naměřených na stanicích ALIBA Praha 4–Libuš, BMISA Mikulov–Sedlec, CCBDA České Budějovice, TKARA Karviná a UULKA Ústí nad Labem–Kočkov. Práce si taktéž bere za cíl přiblížit jazyk R a nástroje, které poskytuje pro analýzu časových řad. Pro získání přehledu o časových řadách bylo využito především popisných charakteristik a metod založených na předpokladu aditivní dekompozice. Pro zkoumání trendové a sezónní složky byl využit regresní přístup k sezónní složce.