Porovnání platforem poskytující blockchain technologii - Pekař, Ladislav (2021)
Blockchain se v posledních letech stává velmi diskutovaným tématem, které již našlo řadu uplatnění a případů užití v širokém spektru odvětví. Jeho ohromného potenciálu si kromě technických nadšenců všimly i podniky a státní instituce, které se snaží implementovat tuto technologii do svých systémů. Tato situace však představuje výzvu pro softwarové vývojáře, kteří si musejí vybrat ze stovek blockchainových platforem jedinou, na které budou vytvářet své projekty. Práce si tedy klade za cíl porovnání populárních blockchainových platforem na základě stanovených kritérií. Teoretická část seznamuje s tématikou blockchain a podává přehled o principu fungování a stavebních kamenech této technologie. V praktické části byly nejprve analyzovány populární blockchainové platformy vhodné k tvorbě decentralizovaných aplikací, z nichž byly vybrány čtyři k následnému porovnání – Ethereum, Hyperledger Fabric, EOS a Corda. Vhodná porovnávací kritéria byla stanovena na základě analýzy dostupné literatury, zabývající se porovnáním platforem. K naplnění cíle práce byly jednotlivé platformy popsány a na základě shromážděných informací a dat vzájemně porovnány pomocí kvalitativních a kvantitativních kritérií, které poskytují referenci pro výběr vhodné platformy pro danou aplikaci.